Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rocket domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/practical-tips.com/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Funkcja _load_textdomain_just_in_time została wywołana nieprawidłowo. Ładowanie tłumaczenia dla domeny soledad zostało uruchomione zbyt wcześnie. Zwykle jest to wskaźnik, że jakiś kod we wtyczce lub motywie działa zbyt wcześnie. Tłumaczenia powinny zostać załadowane podczas akcji init lub później. Dowiedz się więcej: Debugowanie w WordPressie. (Ten komunikat został dodany w wersji 6.7.0.) in /var/www/practical-tips.com/wp-includes/functions.php on line 6114
Czy piwo jest wegańskie? Powinieneś to wiedzieć - Practical Tips

Czy piwo jest wegańskie? Powinieneś to wiedzieć

by Flo

Piwo jest zazwyczaj wegańskie, zwłaszcza jeśli zostało uwarzone w Niemczech. Ale weganie muszą uważnie szukać, ponieważ są oczywiście wyjątki

Piwo jest wegańskie – z kilkoma wyjątkami

Ktokolwiek żyje wegańsko, nie tylko unika produktów pochodzenia zwierzęcego podczas jedzenia, ale także podczas picia. Podczas gdy wino i wino musujące nie zawsze są wegańskie, nie musisz się martwić, ciesząc się chłodną szklanką piwa.

  • Piwo jest wegańskie w większości przypadków. Jeśli zostało uwarzone zgodnie z niemiecką ustawą o czystości, możesz mieć pewność, że nie miało kontaktu ze składnikami pochodzenia zwierzęcego.
  • Jednak nie dotyczy to automatycznie wszystkich piw. Podstawowe składniki, takie jak drożdże, chmiel, słód jęczmienny i woda, nie są pochodzenia zwierzęcego. Jednak w niektórych browarach, które nie działają zgodnie z prawem czystości, w procesie warzenia stosuje się dodatki pochodzenia zwierzęcego. Na przykład, pęcherze rybne są używane do klarowania piwa i usuwania zmętnienia.
  • Mieszane napoje piwne lub specjalne rodzaje piwa nie są wegańskie. Oyster stouty są przygotowywane z ostryg, milk stouty i peated IPA zawierają laktozę, a piwa z miodem również zawierają substancje pochodzenia zwierzęcego.

Jak rozpoznać wegańskie piwo

Nie jest łatwo rozpoznać, czy piwo jest wegańskie, czy nie, ponieważ niektóre substancje używane do klarowania nie muszą znajdować się na etykiecie.

  • Jednak Niemieckie piwo musi być warzone zgodnie z ustawą o czystości, więc jesteś po bezpiecznej stronie, jeśli jesteś weganinem. Jednakże, w zależności od marki piwa, możliwe jest, że etykieta butelki została przymocowana klejem pochodzenia zwierzęcego
  • Ponieważ prywatne browary i regionalne specjalności piwne, a także piwa z zagranicy mogą od tego odbiegać, należy wcześniej sprawdzić u danej marki piwa, czy jest ono wegańskie. Pomoże w tym szybkie wyszukiwanie w Google

Related Articles

Leave a Comment